فهرست مطالب

Review of Foreign Affairs - Volume:3 Issue: 3, Fall 2012

Iranian Review of Foreign Affairs
Volume:3 Issue: 3, Fall 2012

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کیهان برزگر، محمدرضا اقارب پرست صفحه 7
    این مقاله بر ساختار امنیتی خلیج فارس متمرکز است. بعد از آنکه بریتانیا در سال 1971 خلیج فارس را ترک گفت حفظ امنیت این آبراه استراتژیک یکی از مهمترین نگرانی های دولت های منطقه و آنهایی است که در تامین انرژی خود به این منطقه وابسته اند. بعد از چهل سال، یک انقلاب، سه جنگ بزرگ و تغییر رژیم ها در این منطقه تعریف سیستمی امنیتی برای خلیج فارس همچنان یک چالش بزرگ است. این مقاله به مرور توافقات امنیتی گذشته در خلیج فارس می پردازد و چارچوبی جدید برای امنیت خلیج فارس ارائه می کند. نگاهی به الگوهای امنیتی گذشته و در حال حاضر در منطقه بیانگر این واقعیت است که تمامی چارچوب های امنیتی امتحان شده، نه تنها به ثبات در منطقه نیانجامیده اند بلکه منجر به حضور مستقیم و پررنگ واشنگتن در خلیج فارس شده اند. نویسندگان بر این عقیده اند که استراتژی های شکست خورده توازن قوا و مسابقه تسلیحاتی، منجر به تشدید بی اعتمادی و عداوت در منطقه شده است. بر این اساس هرگونه توافق امنیتی باید در برگیرنده تمامی بازیگران اصلی خلیج فارس باشد. همچنین نویسندگان این مقاله بر این باورند امنیت مشترک از طریق ساختار امنیتی فراگیر در منطقه قابل دسترسی خواهد بود. آنها تاکید دارند که دستیابی به این هدف نیازمند اعتماد سازی در منطقه است.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، امنیت مشترک، بازیگران منطقه ای، توازن قوا، همکاری
  • مهدی محمدنیا صفحه 29
    این مقاله تلاش دارد تا با به کارگیری تحلیل گفتمان به عنوان چارچوب تحقیق، سیاست خارجی ایران را مورد بررسی قرار دهد. تحلیل گفتمان در سیاست خارجی بیشتر بر اساس زبان و بیان سیاست گذاران صورت می پذیرد. تحلیل گفتمان علاوه بر گفتگو ها و سخنرانی ها از طریق رفتارهای اجتماعی نیز قابل انجام است. در این مقاله نویسنده به تشریح گفتمان های سیاسی اصلی می پردازد که هویت ایرانی و رفتار سیاست خارجی بعد از انقلاب را تشکیل می دهد. این گفتمان ها باعث ایجاد زبانی انقلابی در سیاست خارجی ایران شده اند و به رفتارهای سیاست خارجی کشور معنا بخشیده اند. فرضیه این مقاله آن است که سیاست خارجی ایران در ابتدا و پیش از شروع گفتگو با جامعه بین الملل گفتمانی انقلابی را به عنوان منبع اصلی تعریف هویت و مصالح خویش برگزیده است. سپس این هویت منتخب (در سطح داخلی) گاهی بر اساس محیط تهاجمی یا غیر تهاجمی در سطح بین الملل شدیدتر یا متعادل تر شده است. مفهوم گفتمان هم در سطح بین الملل و داخلی می تواند به فهم ما از رابطه مقابله ای و غیر مقابله ای میان ایران و کشورهای غربی بعد از انقلاب کمک کند.
    کلیدواژگان: گفتمان اجتماعی، ساخت گرایی، هویت، بیان سیاست خارجی، محیط تهاجمی و غیر تهاجمی
  • نبی الله ابراهیمی صفحه 65
    هدف اصلی این نوشتار، بررسی و تحلیل مواضع سیاسی و ایدوئولوژیک دو کشور ایران و ترکیه در قبال انقلاب های عربی است. انقلاب های عربی تا چه اندازه بر چگونگی سطح همکاری ها و اختلاف های دو کشور تاثیرگذار بوده است؟ به تبع؛ سیاست عثمانی گری جدید ترکیه پس از روی کارآمدن اسلام گراها به عنوان قرائت و گفتمان جدید سیاست خارجی ترکیه، بر ساحت روابط آنکارا- تهران تاثیر عمیقی گذاشته است. به معنای دقیق کلمه این سیاست جدید و آفاق استثناگرایانه ترکی، در قاموس راهبرد اسلام گرایان حزب عدالت و توسعه در این کشور تا حد زیادی کنشگری و قدرت درحال ظهور ایران را در خارمیانه با چالشی جدید روبرو کرده است. از همین منظر، فرضیه اصلی این نوشتار این گونه مطرح می شود که، گفتمان عثمانی گری جدید ترکیه در قبال انقلاب های عربی اخیر منطقه باعث تناقض های رفتاری دو کشور در محیط سیاسی و امنیتی جدید خاورمیانه شده است.
    کلیدواژگان: عثمانی گری جدید، انقلاب های عربی، ترکیه، جمهوری اسلامی ایران، خاورمیانه، میانجیگری، مداخله منطقه ای
  • سید کاظم سجادپور، مائده کریمی قهرودی صفحه 89
    آزمایش های هسته ای هند و پاکستان در سال 1377، به عنوان تحولی کلیدی در شرق ایران، این منطقه را با ملاحظات جدید استراتژیک مواجه ساخت. این تحول در کنار تداوم تنش در روابط دو کشور هند و پاکستان و تغییر مناسبات آمریکا با هند و پاکستان در سایه آزمایش های نظامی هسته ای در همسایگی ایران، بررسی پیامدهای برنامه هسته ای هند و پاکستان را برای ایران ضروری می کند. این پژوهش به این سوال پاسخ خواهد داد که پیامدهای آزمایش های هسته ای هند و پاکستان بر ای امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران چگونه قابل تجزیه و تحلیل است؟ در پاسخ، پژوهش نشان خواهد داد آزمایش های هسته ای هند و پاکستان، اولا محیط امنیتی شرق ایران را بین المللی تر کرده است، ثانیا این منطقه ناامنتر شده و ثالثا فشارهای بین المللی بر ایران در زمینه برنامه های هسته ای را افزایش داده است.
    کلیدواژگان: هسته ای شدن، هند، پاکستان، سیاست هسته ای، امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران
  • داوود کیانی صفحه 115
    پایان جنگ سرد موجب تحول جغرافیای سیاسی آلمان و افزایش قدرت بین المللی این کشور گردید. وحدت دوباره و دسترسی آسان تر به فضای سیاسی و اقتصادی مرکز و شرق اروپا موقعیت آلمان را در اتحادیه اروپا به سطح یک قدرت برتر ارتقاء بخشید. این کشور با رشد روزافزون اقتصادی و افزایش خیره کننده توان صادراتی خود توانست به یک بازیگر بین المللی فعال ولی با مختصاتی متفاوت از قدرت های بزرگ سنتی همچون روسیه و آمریکا در عرصه جهانی ظاهر گردد. ظرفیت جدید بین المللی آلمان موجب بازسازی روابط خارجی این کشور با بسیاری از کشورها از جمله ایران گردید. مقاله حاضر در پی بررسی و تحلیل تحول قدرت ژئوپولیتیکی آلمان و تبعات آن بر روابط اتحادیه اروپا با ایران که خود نیز چنین تحولی را با فروپاشی شوروی و دسترسی مجدد ژئوپولیتیکی به منطقه آسیای مرکزی و قفقاز تجربه نموده است، می باشد.
    کلیدواژگان: تحول ژئوپولیتیکی قدرت آلمان، قدرت ژئواکونومیک، فرهنگ خویشتن داری، روابط ویژه ایران و آلمان، سیاست نگاه به شرق
  • علیرضا ثمودی، عزیز حاتم زاده صفحه 145
    چگونگی برخورد با ایران سوالی جنجالی است که همیشه در روابط فرا آتلانتیکی مطرح بوده است. روابط میان ایران و غرب به ویژه امریکا و اروپا دارای فراز و نشیب های زیادی در سه دهه گذشته بوده است و هر دو طرف برخوردهای متفاوتی را در شرایط متفاوت از خود نشان داده اند. این مقاله بر آن است تا به این سوال پاسخ گوید که در سه دهه گذشته برای برخورد با ایران چه سیاستی دارای اهمیت بیشتری بوده است؟ با استفاده از روشی تحلیلی- تشریحی و مقایسه برخورد امریکا و اروپا با ایران، میزان همگرایی و واگرایی این بازیگران به دقت مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس یافته های این مقاله بخورد فراآتلانتیکی با ایران به سه بخش تقسیم می شود. در بخش اول، که با پیروزی انقلاب اسلامی آغاز و تا فروپاشی شوروی و پایان جنگ سرد در اوایل دهه 1990 ادامه دارد، ایالات متحده و اروپا دارای نگرانی های مشترکی هستند و سعی بر محدود کردن ایران انقلابی دارند. بخش دوم همزمان با تحولات بزرگ بین المللی مانند پایان جنگ سرد، جنگ خلیج فارس و تحولات سیاسی در ایران از جمله پایان جنگ ایران و عراق و ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی است. در این دوره شکاف ها و تفاوت ها در سیاست ها فراآتلانتیکی آشکار می شود. در بخش سوم و بخش مورد نظر ما اعلام برنامه هسته ای ایران و تلاش آمریکا برای متقاعد کردن اروپاییان برای اعمال فشارهای بیشتر بر ایران در جهت محدود ساختن برنامه هسته ای این کشور است. این تلاش ها سرانجام منجر به اتخاذ سیاست های همگرایی در برخورد با ایران شد. آنچه در این بخش دارای اهمیت می باشد چرخش در سیاست های اتحادیه اروپا (گفتگو و همکاری) در مقایسه با آمریکا (تحریم و محدودسازی) است.
    کلیدواژگان: روابط فرا آتلانتیکی، ایران، واگرایی، همگرایی، اتحادیه اروپا
  • ماندانا تیشه یار صفحه 173
    یکی از اصطلاحات نوین در ادبیات روابط بین الملل، اصطلاح امنیت انرژی است که در سالهای اخیر به بحثی متداول در نشست های علمی و سیاسی تبدیل شده است. تلاش برای تامین امنیت انرژی، نه تنها جایگاه ویژه ای در سیاست خارجی کشورهای صنعتی شده ای مانند ژاپن دارد، بلکه در دستور کار کشورهای در حال صنعتی شدن مانند هندوستان نیز جای گرفته و هر دوی این دسته از کشورها بر آن هستند تا هر چه بیشتر زمینه دسترسی امن و مطمئن به منابع انرژی وارداتی را فراهم آورند. در این پژوهش تلاش خواهد شد تا با در نظر گرفتن سیاست های امنیت انرژی در دستگاه دیپلماسی دو کشور قدرتمند آسیایی، ژاپن و هندوستان، به بررسی این سیاست ها در برابر ایران به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت خام در جهان و نیز دارنده یکی از بزرگترین ذخایر گاز طبیعی جهان، پرداخته شود تا روشن شود این دو کشور آسیایی، که از مهمترین مشتریان نفت و گاز ایران به شمار می آیند، چه رهیافتی را در برپاداری امنیت انرژی مورد نیاز خود در برابر ایران در دهه های گذشته در پیش گرفته اند و این امر چه تاثیری بر روابط اقتصادی و سیاسی این کشورها با ایران بر جای گذاشته است. در این راستا، تلاش خواهد شد تا نقش ساختار سامانه بین الملل در شکل دهی به سیاست ها و استراتژی های امنیت انرژی این دو کشور نیز مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: انرژی، امنیت، ایران، سیاست، ژاپن، هندوستان
|
  • Editor's Note Obama's Reelection and Iran
    Seyed Kazem Sajjadpour Page 1
    Obama’s reelection has opened up some key questions on the direction of his policy in domestic and foreign domains. Iran is one of the most significant foreign policy issues he has to deal with. What would form his decisions and course of action towards Iran? Answering this question is not an easy task. However three points need to be kept in mind. First, Obama will encounter a variety of cognitive and practical traps. One trap will be the intellectual misreading of Iran, and being imprisoned in the ossified American perception of Iran. The other is the trap of third parties in the US-Iran relationship which try to radicalize and militarize the regional context, i.e. the right wing in Israel and some among the G.C.C security elites. Second, Obama may become a game changer provided that he recognizes the legitimate concerns and security interests of Iran and departs from the entrenched prevailing mentality which aims at limiting, containing and even destroying Iran. This conditional turn may serve him a legacy different from the others. Third, in the Iran-US relationship, Iran is a player and not just an object. This means, all American pronouncements and actions will be interpreted and responded accordingly. In this framework, the regional context is very important.
  • Kayhan Barzegar, Mohammad Reza Agharebparast Page 7
    This article focuses on the security architecture of the Persian Gulf. Since the British left the Persian Gulf in 1971, maintaining the security of this strategic body of water has been a major concern for the governments of the region and for those who depend on energy supply from this region. Four decades later, after a revolution, three major wars, and regime changes in the region, defining a security system for the Persian Gulf remains a significant challenge. This article reviews the past security arrangements in the Persian Gulf and proposes a new framework for Persian Gulf security. Study of previous and current security patterns in the region reveal that the existing security frameworks have failed to ensure stability and led to massive direct military confrontations in the Persian Gulf. The authors argue that the failed strategies and theories of balance of power and arms race would intensify the atmosphere of mistrust and animosity in the region. They suggest that any meaningful security arrangement should involve all major regional actors the Persian Gulf. They conclude that common security can only be achieved through comprehensive security architecture in the region. Although they insist that achieving this objective needs confidence-building measures to be considered by regional actors.
    Keywords: Persian Gulf, Common Security, Regional Actors, Balance of Power, Cooperation
  • Mahdi Mohammad Nia Page 29
    This article tries to apply discourse analysis, as a research framework, to Iran’s foreign policy. Discourse analysis of foreign policy mostly focuses on language and rhetoric used by policy makers. Discourse analysis is not only related to comments and speeches made by Iranian officials, it also puts to test behavior which takes place in social context.To this end, the author explores main political discourses shaping Iranian identity and foreign policy behavior since the Islamic Revolution. These discourses impose a particular revolutionary language on Iranian foreign policy, and give meanings to the country’s foreign policy behavior. This article assumes Iran’s foreign policy, initially and before starting its interactions with the international community, has been subject to revolutionary discourses as major resource for the country’s definition of its identity and interests. This discourse assumed to be a revolutionary identity: it is occasionally strengthened or moderated due to aggressive or non-aggressive normative environment at the international level. The discursive context at both the domestic and international levels will help us understand confrontational and non-confrontational relations between Iran and the western countries in post revolutionary era.
    Keywords: Social Discourses, Constructivism, Identity, Articulation Foreign Policy, Aggressive, non, Aggressive Environment
  • Nabiollah Ebrahimi Page 65
    This writing tries to examine and analyze political and ideological stances adopted by Iran and Turkey towards the recent Arab revolutions in the Middle East and North Africa. In fact, the main question is to what extent the Arab revolutions have affected the level of cooperation and disputes between the two states. Certainly Turkey’s Neo-Ottoman policy as new Turkish foreign policy discourse has deeply influenced Ankara-Tehran relations, after the Islamists came to power. That is to say that Turkey’s new foreign policy and its exceptional horizons in the Justice and Development Party’s Islamist strategy have posed new challenges to Iran’s increasing diplomatic activities in the Middle East. From this perspective, This paper argues that Turkey’s Neo-Ottoman discourse towards the recent Arab revolutions in the region has caused tensions between the two countries in the new politico-security settings of the Middle East.
    Keywords: Neo, Ottomanism, Arab Revolutions, Turkey, Islamic Republic of Iran, Middle East, Mediation, Regional Intervention
  • Seyed Kazem Sajjadpour, Maedeh Karimi Ghohroudi Page 89
    Major nuclear tests by India and Pakistan in 1998 changed the face of the region strategically. This development along with continued tensions in relations between India and Pakistan, developments in U.S. relations with India make the study of the consequences of the two countries’ nuclear program indispensable. This research will try to examine the implications of nuclear tests by India and Pakistan for the national security of the Islamic Republic of Iran. The research will show that Indian and Pakistani nuclear tests initially internationalized security environment in Iran’s eastern region. It also concludes that the region has become less secure as a result of the tests, further heightening international pressures on Iran’s nuclear program.
    Keywords: Nuclearization, India, Pakistan, Nuclear Policy, National Security, Islamic Republic of Iran
  • Davood Kiani Page 115
    The end of the Cold War changed Germany's political geography and increased its international clout. Germany's reunification and its easier access to the political and economic space of Central and Eastern Europe enhanced Germany’s overall power within the European Union. With its increasing economic strength and robust exporting capacity, it was poised to emerge as an even greater international actor in the global arena, although its strengths were markedly different from those of traditional great powers such as Russia and the United States. The new Germany's global capacity led to the redefinition of its external relations with many countries including Iran. This article attempts to analyze Germany's evolving geopolitical power dynamic and its implications for relations between the EU and Iran which in turn experienced a similar upsurge in potential opportunities with the collapse of the Soviet Union and the regaining of access to Central Asia and the Caucasus which had been integral parts of the Persian Empire until the first quarter of the 19 century.
    Keywords: geopolitical change in Germany's power, geo, economic power, culture of restraint, special relations between Iran, Germany
  • Alireza Samoudi, Aziz Hatamzadeh Page 145
    The way to interact with Iran has always been a controversial issue in transatlantic relations. The American and European positions towards Iran has witnessed many ups and downs in the past three decades and based on different developments, both sides have had different stances. The main question of this article is that" what has been the dominant model in the transatlantic positions regarding Iran in the past three decades"? Comparing American and European position's towards Iran, the level of convergence and divergence of these actors will be scrutinized. Our findings indicate that the trend of transatlantic positions could be divided in to three stages. In the first stage which starts from the victory of the Islamic Revolution till the collapse of the Soviet Union and the end of the Cold War, the United States and the European countries share common concerns and try to contain the Revolutionary Iran. The second stage is coincided with some major international developments such as the end of Cold War, the Persian Gulf War (1991) and Iran's domestic developments including the end of imposed war and Hashemi Rafsanjani’s presidency. In this period, there could be seen apparent gaps and differences in transatlantic policies. The third stage, up on which we mainly focus, begins with the introduction of Iran's nuclear file and the American attempts to convince the Europeans to limit and to contain Iran's nuclear program which finally led to a sharp convergence in these countrie's positions. What is of great significance in this stage is a shift in European Union's policies (negotiation and interaction) in comparison with those of America's Approach (imposing sanctions and containment).
    Keywords: Transatlantic Relations, Iran, Convergence, Divergence, European Union
  • Mandana Tishehyar Page 173
    Energy security is one of the relatively new terms in international relations literature which has become a subject of debate in recent years in academic and political circles. Efforts at achieving energy security not only enjoy a privileged place in the foreign policies of industrialized nations like Japan, but it has also entered the agendas of industrializing countries such as India. Both groups seek to provide the grounds for further safe and reliable access, to imported energy resources. Considering the energy security policies in the diplomatic apparatus of these two powerful Asian countries, this research intends to examine these policies towards Iran as one of the largest producers of crude oil in the world, which also possesses one of the globe’s biggest natural gas reserves. We will examine what approach these two Asian countries have adopted in order to attain their energy security through Iran in the past decades and what impacts this has left on their economic and diplomatic relations with Iran. The author will seek to illuminate the role the structure of the international system plays in shaping the energy security strategies and policies pursued by these two states.
    Keywords: Energy, Security, Iran, Policy, Japan, India